sluiten
› Nieuws › 2015
PromofilmBekijk de promofilm

Het best bewaarde geheim van Nederland

Het 59e Nationaal Kamp Hattem. Dat wordt pas in juni 2016 georganiseerd, maar afgelopen weekend kwamen de kampgekke vrijwilligers weer bijeen in Hattem om te starten met de voorbereidingen.


Het Kampverhaal staat al in de steigers, net als het decor. Met man en macht werd er gewerkt om er voor te zorgen dat het decor klaar is voor het Filmweekend in november.


img20150907wa0000_512


Wat het thema is? Dat blijft natuurlijk traditioneel het best bewaarde geheim van Nederland!

Vind ik 1000x leuk!

Sander uit Maasbracht werd de 1000e Like van de Facebookpagina van Nationaal Kamp Hattem. Uit volle borst zong hij het bekende 'Wij hebben een prijs gewonnen!'

Namens SMCNKH (de Social Media Commissie Nationaal Kamp Hattem) ontving hij een mooie prijs. 


img20150626wa0021_small


Ook voor de 1500e Like van onze Facebookpagina hebben wij weer een mooie prijs. Plus een ereplaats tijdens de opening van het 59e Nationaal Kamp Hattem.


Is deze prijs voor jou?

Uitslag, Fotos en Videos online

Het was een fantastische 58e Kampweek, tijd om nog even na te genieten!


De complete uitslag van het 58e Nationaal Kamp Hattem staat online. Bekijk deze hier.
Ook alle foto's van de Kampweek staan op de site. Bekijk de foto's.
De Livestreams die zijn uitgezonden tijdens de Kampweek zijn hier terug te kijken.
Daarnaast is er ook een compilatie gemaakt van videobeelden, klik hier om deze te bekijken.


Veel kijk en leesplezier!

Vrijdag 5 juni 2015

Alweer de laatste kampdag. De dag van opruimen, afbreken en inpakken. Om half tien worden de kinderen naar het amfitheater getoeterd. Er is nog werk te doen. Het banier is compleet, maar nog in handen van de McEvils. Ze staan al op de kantelen onze McMuffins uit te lachen. Gelukkig is daar de redder in nood, Lenny. Hij heeft nog een interessant weetje. Op een briefje die we in een koker vinden staat een boodschap. Maar er missen een heleboel woorden. De clans hebben vanmorgen in het bos nog een spannend codespel gespeeld, waarbij ze tot grote verrassing van Zac en Lassie de missende woorden hebben gevonden. De boodschap vertelt nu: 'trek aan de tweede fakkel van rechts'. Lassie probeert het, maar haar armen zijn te kort. Haar grote sterke daddy helpt en ja hoor, er lijkt iets te gebeuren. Ineens horen we Evelyn en Edna hard gillen. Dan klapt er een geheime gang open en de twee spoelen zo met liters water het kasteel uit. Joepie! We hebben ze verslagen. De twee bieden hun excuses aan. Lassie besluit ze niet te zwaar te straffen, want donderdagavond hebben we geleerd dat vrede het belangrijkst is. Ze verbant de twee naar het moeras. Evelyn en Edna druipen af. De McMuffins vieren feest. Nu moet alleen nog het banier gehesen worden door Lassie, zodat zij eindelijk officieel Lady van Hattemoor is. Lassie begint snel aan haar taak. Onder luid gejuich wordt het banier gehesen. Hoera voor Lassie! Lady van Hattemmoor! De grote troon wordt binnen gebracht en Lassie neemt plaats. Alles is goedgekomen in Hattemmoor. Nog een laatste keer klinkt de titelsong. De hele kampstaf en de kampwachten komen even op het podium om te dansen en te buigen natuurlijk. Onder luid applaus gaat iedereen af.


20150605_102005_512 


Nu is het toch echt tijd om alle tenten af te breken en de kampementjes op te ruimen. De regel in Hatttem is dat we het bos netter achterlaten, dan het was. Dus dat is nog een flinke klus. De kinderen werken hard en de kampcontroleurs zijn blij verrast als ze alle opgeruimde bosplekken checken.


20150605_114031_512


Nog één allerlaatste keer gaat de toeter voor het amfitheater. De slotceremonie begint. Het wisselschild wordt dit jaar uitgereikt aan de McBerrys uit Terschelling. Zij hebben het allerhardst gewerkt en gestreden, zo hebben zij de meeste punten bemachtigen. Een fantastische prestatie.


img20150605wa0019_512


De prijs voor de mooiste kampkleding en kampement ging naar de High Scotties uit Mookhoek.


img20150605wa0017_512


De klok wordt weer terug gezet en daarmee zijn we vertrokken uit Schotland en terug in Nederland. Van het jaar 1256, zijn we weer in 2015. Dan is het nu toch echt tijd om afscheid te nemen, in de bussen te stappen en naar huis te gaan. Tijdens het uitzwaaien zingen we hard ons afscheidslied.


'De tijd is snel voorbijgegaan, zodat we weer naar huis toe gaan. Maar volgend jaar zien wij elkaar bij Nationaal Kamp!'

Donderdag 4 juni 2015

Vroeg in de morgen werden onze dappere clanmembers uit hun bed getoeterd. Snel opstaan, trainingsbroek aan en een boterham naar binnen proppen. Tijd voor de sportdag! Eerst een flink stuk wandelen, om dan de hele dag keihard te bikkelen op sportveld. Met zonnebrand in de aanslag en genoeg water was het echt genieten in de zon.


img20150604wa0007_512


img20150604wa0010_512


De kinderen begonnen de dag met echte Schotse Highlandgames, waaronder de authentieke muzieknoten-estafette, hordenlopen en kogelstoten. In de middag waren de teamsporten aan de beurt. De scholen namen het tegen elkaar op tijdens voetbal, handbal of trefbal. Nadat alle finales waren gespeeld, mochten onze stoere Schotten eindelijk onder de douche. Frisgewassen en moet rode koontjes van de zon kwamen de tweehonderdvijftig moegestreden terug in het bos. Lekker koken en ontspannen bij de kampementjes. Daarna netjes opruimen voor de kampcontrole en snel weer door naar het amfitheater.


Daar ging het verhaal van Zac en Lassie verder. Lassie was na een dagje ziek zijn, gelukkig weer wat beter. Wat bleek? Dankzij alle harde inspanningen op het sportveld is de bal teruggekomen op het banier! Dat betekent dat er al vier van de vijf symbolen zijn teruggekeerd. Nog eentje! Twee kampkinderen hebben een spannend uitziend boek gevonden. Zac slaat het open. Het is een verhaal! Dat moet dan maar verteld worden. Zac gaat er lekker voor zitten. Het blijkt een hoorspel te zijn. Dus er komen vier vrijwilligers uit het publiek om de geluiden bij het verhaal te maken.


20150604_202426_512


Het verhaal vertelt over de jonge jaren van Lenny en hoe hij toen de vrede terugbracht in Hattemmoor. Het is een spannend, maar ook grappig verhaal. Wat een feest! Dankzij het verhaal keert ook het laatste symbool terug op de vlag. De McEvils zien het ook en vluchten snel het kasteel in. Ze halen de brug omhoog, zodat Zac & Lassie niet meer naarbinnen kunnen. Nou, besluiten Zac en Lassie, dat lossen we morgen wel op. Er heeft vast nog wel iemand een plekje over in zijn tent. Tot morgen!  

Woensdag 3 juni 2015

Vandaag stond er een hele leuke maar volle dag op het programma. De dag begon al heel vroeg met ochtendgymnastiek. Alle spieren werden opgewarmd en losgemaakt en er werd volop gedanst! 


img20150603wa0003_512


Na het ontbijt is er kampspel. De McEvil zusters hebben hulp gekregen van hun vier zussen en weten Dunan gevangen te nemen! Na het kampspel beginnen de groepjes met het maken van een waterdrager. Het was immers de bedoeling om zoveel mogelijk water te verzamelen om zo het watersymbool weer op de banier terug te krijgen!


img20150603wa0015_512


Vanmiddag waren er diverse activiteiten in de grote Leemcule. Het was schitterend weer. De groepjes moesten bijvoorbeeld vuur maken, of van "The Slide", met een grote band van een glijbaan af. Boogschieten, een klimtoren, een skelterbaan en natuurlijk de "Cable Way Zipline", een tokkelbaan naar de andere kant van de Leemcule.


img20150603wa0018_512


20150603_143625_512


20150603_123831_512


Traditioneel werd daarna de Markt georganiseerd. Ouders, Opa's en Oma's, vriendjes, vriendinnetjes en buren waren uitgenodigd om een kijkje te komen nemen in het Kamp. Tijdens de markt was er schotse doedelzakmuziek! 


img20150603wa0040_512


'Savonds barstte er een fysieke strijd los tussen de McEvils en de McMuffins. In een best-of-three wedstrijd touwtrekken werd besloten wie er het water mocht houden en wie Duncan "kreeg". Het was op het nippertje, maar door het enthausiaste yellen van het publiek won Zac de strijd tot twee keer toe en liet Edna in de waterbak belanden. Helaas kon hij het niet voorkomen dat toch ook Duncan een nat pak kreeg, maar dat werd al gauw vergeten toen Duncan en Zac feestend rond dansten. 


img20150603wa0050_512


Uiteraard kon de Schot in de Roos, Lenny, ook niet ontbreken op zo'n dag. Ietwat onhandig en met zijn vreemde accent zorgde hij door het "dopen" van de vlag er voor dat ook het water symbool weer op de banier verscheen. Wauw, er zijn al weer drie symbolen terug!


Na het dagsluitingslied, werd er afscheid genomen van al het bezoek en gaan de kinderen hun tent in.
Morgen reden om fit te zijn, want dan is het sportdag!


 

Dinsdag 2 juni 2015

Vroeg in de ochtend wekt de toeter alle kinderen in het Hattemmoorse bos. Weer een nieuwe dag om de strijd aan te binden met de zusjes McEvil. Maar eerst lekker ontbijten en natuurlijk je tandenpoetsen bij het zelfgegraven putje.

De tweede toeter roept alle
clanmembers naar het amfitheater. Daar ontdekt Lassie dat het kasteel weer op de vlag is verschenen, maar alle andere symbolen er nu zijn afgevallen. Dat schiet niet op. En erger nog: Zac Doodle is zijn stem kwijt. Zelfs de vieze middeltjes van de oude Duncan helpen niet. Evelyn en Edna komen ook kijken wat de consternatie is. En wat blijkt? Hun stemmen zijn helemaal in de war, dan weer hoog, dan weer laag, de vreemdste geluiden komen eruit. Tijd om weer het bos in te gaan, op zoek naar de muzieknoten die nodig zijn om de muzieknoot van het banier weer terug op de vlag te krijgen. De clans trotseren weer en wind om de lussentocht uit te lopen.


img20150602wa0011_512

img20150602wa0035_512


Onderweg verzamelen ze punten door tegen elkaar te strijden bij spannende spellen zoals mijnenvegen, blind doolhof, ski lopen en natuurlijk het boombalspel. Het richtingsgevoel van onze dappere strijders werd ook meteen getest. Evelyn en Edna zijn gesignaleerd in het bos en hebben de kinderen flink laten schrikken. Moe gestreden is de dag nog niet gedaan.


dsc_4709_512

Terug in het amfitheater komt Lenny met een ingewikkelde machine. Dankzij de punten die de kinderen in de lussentocht hebben verzameld komen er muzieknoten uit het apparaat gerold. Zac zet ze op een notenbalk, maar helaas, er ontbreekt er één. Na een tip van Lenny besluiten we met z'n allen een avond te vullen met muziek, dans, toneel en verhalen, om zo de muzieknoot terug te krijgen die nodig is om de notenbalk compleet te maken. En wat een mooie avond was dat!


dsc_4709_512


dsc_4717_kopie_512


Terneuzen nam uiteindelijk de prijs mee naar huis voor het beste optreden. Nog belangrijker, na een avond vol muziek verscheen de muzieknoot weer op het banier! Met deze overwinning is het tijd om terug te keren naar de kampementen en de tentjes eens van binnen te bekijken. Morgen wordt weer een spannende kampdag!  

Maandag 1 juni 2015

Na lang wachten mochten Lassie, Duncan en Zac eindelijk hun hulptroepen verwelkomen in het bos. Vanuit heel Schotland zijn de fiere strijders van alle clans naar het bos van Hattemmoor gekomen om te helpen het banier te heroveren op de gemene zusjes McEvil.


img20150601wa0010_640


Nadat alle clans hun kampement hadden opgeslagen in het bos barstte de strijd meteen los. Lassie toonde al haar nieuwe vrienden het half ingestortte kasteel. Haar vader, de oude Duncan McMuffin, bleek helemaal in de war en probeerde met wat spijkers de boel te repareren. Maar een kasteel repareer je niet zomaar. Dat wist ook Lenny, de Schot in de Roos te vertellen. Het banier is met verkeerde handen aangeraakt, waardoor het symbool van het kasteel eraf is gevallen. Het kasteel moet terug op het banier, dan komt alles goed! Lenny vertelt dat we on solid ground moeten bouwen. En dat iedereen into the woods moet gaan om te verkennen. Lassie en Zac besluiten maar naar hem te luisteren, al begrijpen ze niets van die maffe Lenny. Maar wie weet heeft hij meer kennis van zaken.


img20150601wa0029_640


De clans vertrekken het bos in. Daar vinden ze van alles, waaronder zakjes zand. Is dat de solid ground die Lenny bedoelde? Lassie snapt er niks meer van en geeft het op voor vanavond. Ook de clans willen snel hun tentjes opzoeken, maar dan klinkt daar ineens het enge muziekje van de McEvil Sisters. En ja hoor, daar zijn die twee weer!


img20150601wa0042_640


Ze grabbelen wat in de zakjes met zand die in het bos zijn gevonden. Plots valt het symbool van het kasteel uit een van de zakken! Snel willen ze het terug op het banier hangen, want zo hopen zij de baas te worden van Hattemmoor. Maar in plaats van dat het banier nu weer heel is, vallen een voor een de andere symbolen van de vlag. Oh nee, nu zijn we nog verder van huis! Hopelijk kunnen Lassie, Zac en de clans dit morgen samen oplossen.


Bent u benieuwd hoe het verder gaat? U kunt meekijken naar het kampspel via de livestream. Het is niet makkelijk om vanuit het jaar 1256 live bij u in de woonkamer te komen, maar we doen ons best. 


img20150601wa0022_640

Uitnodiging Markt

uitnodiging_markt

NKH58, Blijf op de hoogte

wordle_512
Tijdens de kampweek zullen we via de website verschillende updates plaatsen.


Deze zijn te vinden op www.nationaalkamp.nl/nieuws. Ook de dagverslagen zullen hier ‘s avonds geplaatst worden.

Wil je meer ins & outs en een kijkje achter de schermen, volg ons dan op Facebook of Twitter.
www.facebook.com/NationaalKamp
www.twitter.com/NationaalKamp of #NKH58

Heb je geen Facebook of Twitter? Kijk dan op www.nationaalkamp.nl/social-media

Stilte voor de Schotse storm

Nu is het nog leeg en stil in het bos...


img20150526wa0000_512


Vandaag arriveren de eerste vrijwilligers voor de opbouw van de kampementen en de laatste voorbereidingen. Denk bijvoorbeeld aan het ophangen van groepsnummers en dekzeilen of het uitdelen van knoophout. Alles om een onvergetelijke kampweek te verzorgen!

De titelsong van het 58e Nationaal Kamp Hattem

Ook dit jaar is er weer een fantastische titelsong geschreven. Beluister hem hier inclusief de tekst. Meezingen mag!Beluister hier ook eens alle voorgaande titelsongs.

De legende van de Fairy Banner, McMuffins en McEvils

De afgelopen periode zijn alle deelnemende scholen aan het 58e Nationaal Kamp Hattem bezocht met de filmtournee. Daarmee gaan voor die scholen de echte voorbereidingen van start en mag het thema bekend gemaakt worden!


Schotland, 1256


In Santcork Castle regeert de McMuffin-clan over het rijk Hattemmoor. Op de poort wappert fier de Fairy Banner met daarop vijf symbolen. Zolang dit grote Banier op het kasteel hangt is er vrede en voorspoed in het land. Als hij in verkeerde handen valt echter...

De oude Duncan McMuffin voelt zijn kracht afnemen en draagt de macht over aan zijn dochter, Lassie. 
De oude heerser, Duncan, moet dan de Banier strijken. Als Lassie deze de volgende dag 
weer hijst is zij de nieuwe Lady van Hattemmoor.

Maar het loopt mis.

Die nacht stelen de pestkoppen van de streek, Edna en Evelyn McEvil de banier uit het kasteel. De
jaloerse tweeling wil zelf de baas worden in Hattemmoor. In ieder geval de baas over Lassie. Met
hun grijpgrage handen zitten ze aan de vlag. Tot hun verbazing verdwijnt een van de symbolen,
het Kasteel! Ondertussen begint op Santcork Castle alles te schudden en te beven, het echte
kasteel verzakt en stort in!
De McEvils brengen de vlag naar Lenny met het Luie Oog, de Schot in de Roos. Hij bazelt slechts cryptische raadsels.
Wat wil die rare snuiter eigenlijk?
Lassie en Duncan zijn te einde raad. Hun rijk brokkelt letterlijk af en zonder de Banier kunnen ze er niets aan doen. De bard Zac Doodle staat hen gelukkig bij. Hij is niet alleen; Zac roept alle Clans van Schotland naar Hattemmoor om te helpen.
Met vereende krachten moeten de Clans de vlag heroveren op de McEvils en de symbolen weer herstellen. Ze moeten hoe dan ook de vrede terug brengen in Hattemmoor! Met of zonder Banier.


2015


Meer weten over het komende Nationaal Kamp Hattem? Kijk dan op www.nationaalkamp.nl/kampen/2015

Rode loper op het mentorenweekend

Een rode loper. Tientallen flitsende camera's en de spanning die te snijden was.
Afgelopen weekend ging de Kampfilm van het 58e Nationaal Kamp Hattem in première.


20150313_21.55.24_512


De Zandkreek zat vol met Mentoren uit alle deelnemende plaatsen en de hoofdrolspelers waren natuurlijk zeer benieuwd of ze goed op het witte doek stonden.
En dat stonden ze! De vrijwilligers van Nationaal Kamp Hattem hebben er weer een topfilm van gemaakt.
Uiteraard werd er na de film ook gezongen! Bijvoorbeeld de nieuwe Titelsong, maar die blijft nog even geheim.Vanzelfsprekend maken wij hier het thema nog niet bekend. Dat doen we pas als alle kinderen de Kampfilm hebben gezien. 


Vanaf nu is de voorbereiding ook voor de scholen begonnen.  Op 1 juni zien we elkaar weer. Tot dan!

Oud voorzitter Bart Robbers overleden

Het bericht dat onze oud-voorzitter en fakkeldrager van het Nationaal Kamp, Bart Robbers (74) is overleden raakt ons diep. Navraag leerde dat hij bij een ernstig verkeersongeval om het leven kwam.

Bart. Onze oud-voorzitter, bevlogen 'Kampgek'... altijd in voor diepgaande discussies niet gespeend van humor.


Sinds jaar en dag was hij enthousiast betrokken bij het Nationaal Kamp. De annalen melden zijn binnenkomst in 1962.
Tot 1988 was Bart de bevlogen voorzitter van de Stichting Nationaal Kamp voor Schipperskinderen, bestuurder, maar ook vele jaren een grote speler in het Amfitheater. 
bart_1982__in_memoriam_512

Wie herinnert zich niet zijn glansrollen als Phartoklos, Boer Bart Bommeduit (foto 1982 ), De Rode Pimpernel (met prinses Margriet), Gessler, de kleine Doekoen (weergaloos!) of Kareltje Knipgraag. Het waren er tientallen.

Bart had humor, intellect, hij was scherp, bestuurlijk sterk en altijd recht door zee, verbond de mensen op zijn manier...

Bart was in alle opzichten een markante man, hoe dan ook. 
Een verlies - en een slag - voor velen.
Wij wensen zijn levensgezel Robert heel veel sterkte met dit onverwachte verlies.

Lees berichten uit het archief : 2017 | 2016 | Ouder |
© Copyright 2018 Nationaal Kamp Hattem Design by

WvH

Google+