Gasbel Saloon

#NKH13

In 1969 bestaat het kamp twaalfeneenhalf jaar. 'Haal ons uit het moeras', was de actiekreet, waarmee geld werd ingezameld om tot een zelfstandige stichting te komen. In dat voorjaar werd opgericht: 'Stichting Nationaal Kamp voor Schipperskinderen'. ledere deelnemende school of internaat stelde zich garant voor een eventueel tekort tot 200 gulden.

Drie van de belangrijkste regels van de statuten: de stichting stelt zich ten doel het organiseren van één of meerdere kampen voor schipperskinderen per jaar: leden van de kampstaf moeten daadwerkelijk aan het kamp deelnemen: elke school en internaat zorgt voor een afvaardiging in de kampraad. De oprichtingsleden waren: R. Dilweg, P. van Eysden, J. Groen, S. de Haan, G. Kroon, J. Kroon, A. Pikard, B. van der Werfhorst, W. de Wit.

Het kampspel ging over Karel Belsoeker die in conflict kwam met Mr. Moneymaker. Cowboy Billie Boem was de vredestichter. Op het toneel het eerste vaste décor: de saloon. De helikopter van de Gasunie landde met een nieuwe boorkop en de gasbel werd aangeboord. Het spel werd voorbereid door een diaserie, gemaakt naar tekeningen van Otto Dicke.
Kees Verkerk opende het kamp door eerst 'het achterste van zijn tong' te laten zien in het amfitheater (hij liet toen z'n nek zien) en daarna op een pony langs alle kampementen te rijden.
Wemeldinge doet weer mee; er zijn 516 kinderen (61 groepen).