Het mysterie van Clay Pit

#NKH34

AI eeuwen duurt de vete tussen twee clans: de Mac Smurries en de Mac Keevers. De Mac Smurries bestaan uit een vierling, te weten: drie broers en een zus: Kennie, Ennie (= zus), Lennie en Pennie. (Een komisch team wat in juiste volgorde bestaat uit Rudolf Schierbeek, Vrouwke Mijnster, Cees van Vugt en Aad van der Wilt). De broers en zus zijn er al jaren op uit om de macht over Clay Pit in handen te krijgen. Maar zolang het wapenschild en de bijbehorende zwarte dolken in het bezit van de Mac Keevers is, blijven de goudeerlijke Mac Keevers de gezagsdragers van Clay Pit.
Op zekere dag verdwijnt Pennie de jongste van de Mac Smurries op een geheimzinnige wijze. Uiteraard worden de Mac Keevers hiervan verdacht. Maar is dat wel zo? Vanaf dat moment worden de Mac Keevers door de Mac Smurries op de huid gezeten. In de nacht verschijnt er ook plotseling een geheimzinnige Meervluis. Ten einde raad roepen de Mac Keevers de naburige clans bijeen en vragen hen om hulp. Maar niemand durft; iedereen is bang voor de Mac Smurries. Tijdens de jaarlijkse Highland Games proberen de Mac Smurries op gemen wijze de spelen te winnen. Mac Keever (Cor Spek) wordt gevangen genomen, maar ontsnapt. Bij het vallen van de avond ontsteekt Mac Keever de toortsen die de bevriende clans moeten waarschuwen. De brandende toortsen zijn het symbool van de strijd tegen de slechte Mac Smurries. Tot in de verre omtrek geven de clans gehoor aan de oproep. 77 clans strijken in Clay Pit neer.
Totaal 422 kinderen helpen mee en ontmaskeren in de Grote Leemcûle met veel vuur en rook de Meervluis. Achter de Meervluis gaat Pennie Mac Smurrie schuil. Zo wordt ook dit mysterie doorgeprikt. Het wapenschild met de dolken komen terug bij de Mac Keevers en de rust wordt hersteld. Dit jaar krijgt het Nationaal Kamp voor het eerst een internationaal tintje. Vanuit de Franse stad Douai komen drie groepjes met totaal 22 kinderen mee.

Het Wisselschild wordt dit jaar gewonnen door de groep Mac Fette uit Wemeldinge.