De lotgevallen van Olivier Zeepkist

#NKH38

In 1835, op een koude zaterdag in november, is Olivier Zeepkist in een zeer arm één-ouder-gezin geboren.
Zijn moeder vertrekt al snel na Oliviers geboorte naar het Noorderlicht; de baker verzorgt hem zo goed en kwaad als het kan.
Doch.......Olivier groeit op voor galg en rad en na vier jaar wordt "het jong" voor een appel en een ei aan een Engelse zand- en grindschipper verkocht. Zo komt Olievier in het Engelse stadje Hattemderrie terecht, alwaar jeugdbendes rond-zwerven die burgers en ingezetenen tot grijze haren aan toe terroriseren.
De Engelse schipper verkwanselt Olivier aan het gemeentebestuur van Hattemderrie.
Enige tijd later, als het gemeentebestuur niet zo goed meer bij kas zit, wordt Olivier (van gemeentewege) verkocht aan ene Macaber, die van de tengere Olivier een handig zakken-rollertje maakt.
Bij het rollen der zakken op de weekmarkt van Hattemderrie wordt Olivier door Mr. Bascule Pernot betrapt, achtervolgd, ingesloten in het cachot en uiteindelijk voorgeleid aan het Engelse hof.
Op het moment dat hij veroordeeld zal worden, verschijnt daar opeens Mr. Bumbelbee, een regent, die hem vrijpleit en in zijn huis opneemt. Bullebaas Macaber mist de vlugge vingertjes van Olivier en ontvoert hem uit het huis van Mr. Bumbelbee.

Achter alle duistere praktijken die in Hattemderrie aan de orde van de dag zijn, zit een zekere Mr. O.W. Pocketmoney, de plaatselijke zijden zakdoekenfabrikant. Hij laat heel veel kinderen onder erbarmelijke omstandigheden in zijn fabriek werken. Hoe meer zakdoeken er gerold worden, des te groter is de omzet van nieuwe zijden zak-doeken.
Olivier moet echter uit handen van Bullebaas Macaber gered worden. Het onrecht moet worden bestreden; de strijd tegen de kinderarbeid en tegen de overheers¬ing van de aristocratie begint.
De strijdkreet is: "Weg met de kinderarbeid. Pickpockets unite !" De oproep om mee te helpen strijden heeft tot gevolg dat er dit jaar 514 kinderen, 106 mentoren/mentrixen, verdeeld over 86 groepen naar Hattemderrie komen.

Het wisselschild werd gewonnen door de SOCIAL MISFITS uit ZWOLLE, terwijl het ornament verdiend werd door DE JATTERTJES uit WEMELDINGE.