Het rijk der fabelen: Over Reuzen en andere Lapzwansen

#NKH39

Nabij de monding van de groet rivier IJsseljoki leeft de veerman Kuth de Grohte samen met zijn vrouw Helga. Het zijn echte (Spat-)Lappen. Als Grulltrud en Ginnagap, twee reuzen, aan het bakkeleien zijn ontstaat er storm en wind (zo verhaalt de legende) Niemand heeft echter de reuzen ooit gezien. Alle Lappen verwijzen dit soort Sprookverhalen dan ook steevast naar het "Rijk der fabelen". De stormwinden veroorzaken veel schade aan de houten treksleden van de rondtrekkende Vet-' Ham- en Speklappen. Knuth en Helga leven van de opbrengst van de verkoop van goederen die na een storm op de rotsige wegen achtergebleven zijn. Er worden zéér veel spullen gevonden. Maar het vreemde is dat de bestuurders van de Lappensleden nooit worden teruggevonden. Algemeen wordt gedacht, dat deze Lappen uit hun jas zijn gewaaid.

Op zekere dag komt Knuth op zijn juttocht bij een vreemde, nooit eerder opgemerkte grot. Door nieuwsgierigheid gedreven, loopt hij naar binnen en voelt zich plotseling opgetild. Horden groene mannetjes krioelen rondom hem in een oorverdovend kabaal. Ze brengen hem naar Doctor Laptop en zijn assistent Tomte Smeerlap. Dit heerschap is bezig met een "gewichtiges und geheimsinniges experiment". Daarvoor heeft hij een échte Lap nodig. Als de proef lukt, kan hij bezit nemen van de Noordkaap, ja zelfs van de "ganse welt" tot ver buiten de grenzen van Lapland. Helga is ondertussen heel angstig vanwege het uitblijven van haar hartelapje Knuth. Zij heeft heil gezocht bij haar stokdove buurman Lap Para No-ide. Deze weet raad: Ver weg in het bos wonen twee Dwarfen die met hun Tover-Trommel onvoorspelbare dingen kunnen doen. De beide Dwarfen, Pataatfriet en Siegfriet, zijn bereid om te helpen en geheimzinnige Lapletters wijzen Helga en Para No-ide de weg.

Door middel van arglistig handelen worden Knuth en de vermiste uit hun jas gewaaide Lappen bevrijd uit handen van Doctor Laptop. Deze roept om wraak en actie! "Alle Smart Lappen, Stof Lappen en Spek Lappen zullen binnenkort kennis maken met Globetrud, een wereldse reus..." Hij dreigt briesend: "Alle Lappen in de mand.... en de wereld is van mij !" Hattemumpu is in gevaar !! Knuth doet op aanraden van buurman Para een oproep: Uit alle windstreken komen Lappenstammen om te helpen. Er komen 81 Lappenstammen, met 478 diverse Lappen en 98 Hoofddoeken(m/v) om te strijden. Het wisselschild werd gewonnen door DE GEESTIGE GEINERS uit NIEUWEGEIN en het ornament werd dit jaar verdiend door de STARKE BJORNEN uit LEEUWARDEN(zuid).