De HamCa's - Indianen uit de Indes

#NKH44

Men kan beroemd worden door volstrekt overbodige dingen te doen. Voordat Columbus Amerika ontdekte, liep daar alles al een hele tijd prima. Nou ja, soms wat minder.
Parachutti, de machtige, machtige heerser over het immense Hamcarijk, zit zonder troonopvolger m/v. Na een bepaald pittige voorselectie blijven er twee mogelijke winnaars over in de wedstrijd wie koning mag worden: Bappa Oklo, een integere belastingambtenaar, en Manco Kapok, de eenvoudige boerenzoon die voor zijn vader omzetbelasting op de maïs moet gaan afdragen in de hoofdstad Sandcrusco.

De opdracht is niet mals: de aanleg van een illustere voorloper van de Panamericana vanuit het verre noorden en het nabije zuiden. Met de hulp van vrienden en magen; de 12 Hamca-stammen uit het gehele rijk, wordt er voortvarend gewerkt. Maar, wat raar, sabotage is aan de orde van de dag. Eerst verdenken de zo sportieve rivalen elkaar (‘zeker die ambtenáár’, of: ‘vast weer zo’n Kapokje’) maar na het vinden van een (overigens zeer zwijgzame) saboteur komt de raadsheer (Opper-Apo) des konings, de dubieuze Goet Snik in het vizier. Om deze te ontmaskeren laat de edelmoedige Bappa zich, zogenaamd verdacht, in voorarrest stellen door de koning, zodat Goet Snik vrij spel denkt te hebben.

Het volbrengen van de totale opdracht levert tenslotte de magische ivoren panfluit (van zilver) op. Dientengevolge treedt de zonnetempel op als orakel: spuwt de raadsheer letterlijk uit, zodat hij over de ter plaatse gelegen rotsen heen in een diepe laag modder tegen de voorste rij toeschouwers beland. De koning vallen de schellen van de ogen en na Goet Snik te hebben gedegradeerd tot schenker en bakker van de nieuwe Opper-Apo, Bappa Oklo, roept hij de eenvoudige doch edele Manco Kapok uit tot zijn opvolger.