Afrika, over oerwouden en bijgeluiden

#NKH53

Hattem, omstreeks 1810 – Het Nederlandsche Koopvaardijschip ‘De Sandkreeck’ vaart uit voor een lange reis richting Afrika, het werelddeel met onbegrensde mogelijkheden op het gebied van nieuwe grondstoffen. Wat er precies aan boord wordt geladen is niet zeker, maar het schijnt dat het schip een geheime lading bij zich draagt in de vorm van twee bijzondere kisten.

Na een zware storm voor de Afrikaanse kust wordt echter niets meer van ‘De Sandkreeck’ vernomen en het lijkt alsof de het schip met bemanning én geheime lading, de diepte van de zee is in gesleurd…

Hattem, november 1909 – Op het strand spoelt een vreemde fles aan die door een paar kinderen wordt gevonden, in de fles lijkt een briefje te zitten… Op het kantoor van professor Doktor Simon Sonderlingh komt een koerier de fles brengen. Als blijkt dat er een manuscript in de fles zit dat erg oud lijkt, is de professor direct een en al aandacht. Er is weinig te lezen. Toch ziet Sonderlingh voor hem belangrijke woorden: “Sandkreeck” ”Zware storm” “Schipbreuk” “enkele overlevenden” “laatste coördinaten”.
De coördinaten noemen een plek in het bosgebied nabij de Afrikaanse kust.
Professor Doktor Sonderlingh en zijn drie assistenten gaan op expeditie naar Afrika. Na enige tijd lijkt het er op dat er inderdaad wrakstukken gevonden worden van ‘De Sandkreeck’. Dan, uit het niets, worden de professor Doktor en de expeditieleden omsingeld door vreemd uitgedoste mensen met vreemde maskers en nog vreemdere kleding en speren. Sonderlingh en zijn gevolg worden gevangen genomen en aan een grote stok gebonden.
En dan… Hangend aan de stok zien ze ….,half verscholen achter grote bomen… daar steekt de boeg van ‘De Sandkreeck’ uit de grond!!!! En, en,.. enkele meters verderop zien ze een deel van de kajuit! Achter, op en voor het schip zijn enkele huisjes gebouwd. Het lijkt er op alsof er een dorp rond de wrakstukken van ‘De Sandkreeck’ is gebouwd.

Er komt een vreemd uitgedoste persoon op de expeditie leden af en commandeert dat professor Doktor Sonderlingh mee moet komen. In een klein hutje krijgt de professor Doktor het nu toch echt benauwd.
Dan begint “Het opperhoofd” in vloeibaar Nederlands de professor Doktor te ondervragen. Nadat is gebleken dat men met goede bedoelingen is gekomen stelt “Het opperhoofd” zich voor als ‘Kapitein’, een nakomeling van de kapitein van ‘De Sandkreeck’ De andere expeditieleden worden hartelijk begroet door de dorpsbewoners die al die tijd stiekem verscholen toe hadden gekeken.
Dan klinkt een vreemde stem achter de groep mensen. ‘Wat moet dat hier?!’ Verschrikt kijken professor Doktor Sonderlingh en de expeditieleden achterom. Een enorme aap staat voor hun neus. Om zijn nek draagt de aap een bijzonder medaillon.
‘Wees niet bang,’ zegt een dorpsbewoner. ‘Dit is Hatembi. Om zijn nek hangt het ‘Medaillon Der Wijsheden’. Daardoor kan hij praten en kan hij net als de mensen in Sandkreeck leven. Hatembi is wat achterdochtig, maar dat trekt wel bij hoor!’ Professor Doktor Sonderlingh en zijn gevolg staan bijna letterlijk met hun ogen te knipperen en oren te klapperen. Een grote sprekende mensaap? Medaillon Der Wijsheden? Wat is dit allemaal? Hatembi blijkt inderdaad een uitermate slimme mensaap te zijn. Hij legt uit dat er ergens op het eiland nog een Medaillon Der Wijsheden moet zijn. Er waren immers twee kisten aan boord!! Deze is precies én identiek gelijk aan het medaillon van Hatembi. ‘Echter wanneer deze medaillons bij elkaar komen zal het kwaad geschieden. Rijkdom voor de vinder, maar…’ Dan zwijgt Hatembi. ‘Wij weten het ook niet’, zegt de dorpsbewoner. Daarom laten we het maar zo. We zijn gewend aan Hatembi en we kunnen hem altijd en overal om hulp vragen.
De professor Doktor besluit de expeditie te beëindigen. Al dit moois moet blijven zoals het is en ‘die boze buitenwereld’ hoeft hier inderdaad niets van te weten. Daar kan namelijk alleen maar narigheid van komen. De Hollandse expeditie neemt afscheid van de bewoners van Sandkreeck en Hatembi en willen terug keren naar Nederland.
De broer Tjoris en Jan-Pier hebben echter heel andere plannen met de junglebewoners en de mensaap Hatembi. ‘Die aap kan ons veel geld opleveren, het is een ware kermisattractie! En die medaillons… als wij die nou eens te pakken zouden krijgen. Als we nu eens…’

In het jungledorp Sandkreeck heerst paniek. Hatembi is verdwenen! Wat nu? Dan zien de dorpsbewoners een grote kooi op het dorpsplein. Op het dorpsplein staan de broers. ‘Luister!’ roept een van hen wanneer de dorpsbewoners zich hebben verzameld op het dorpsplein. ‘Vanaf vandaag zijn wij hier de baas. We doen niet moeilijk zolang jullie ook niet moeilijk doen! Wij willen gewoon die twee medaillons hebben en die gekke aap nemen we mee naar Nederland! Verder zijn we op zoek naar de inhoud van de twee kisten! Probeer geen gekke dingen uit halen, want wij hebben jullie Kapitein even ‘geleend’. Als jullie hem in zijn geheel terug willen zien doen jullie precies wat wij zeggen!’
Oei! Wat nu? De dorpsbewoners weten niet wat ze moeten doen. Gelukkig heeft een van hen een idee. We moeten professor Doktor Sonderlingh om hulp vragen!
In Nederland komt bij Korneel, de derde broer en assistent van professor Doktor Sonderlingh een telegram aan met de hulproep. Hij besluit hulp in te roepen vanuit heel Nederland om de problemen in het dorp op te gaan lossen.
Op 30 April kwam de koningin dit jaar naar Middelburg en Wemeldinge. Tijdens de optocht heeft CBS De Hoeksteen, uit Wemeldinge, als praalwagen het decor van dit kamp, een VOC schip, nagebouwd. De kinderen lopen in hun kampkleding mee.

Titelsong

Beluister hier de speciaal geschreven Titelsong

2010 - In de Afrikaanse jungle

Eindstand

Winnaar Wisselschild (foto)

Daltonschool De Margriet, Rotterdam
groepje 15 De Afrikaanse Gangsters

Winnaar Ornament

Bavinckschool, Dordrecht
groepje 33 Pandynes

Volledige eindstand

EindstandGroepsnummerGroepsnaamPuntenSchool
115De Afrikaanse Gangsters333Daltonschool De Margriet,Rotterdam
226Hot Mango's331De Oude Vaart A,Terneuzen
333Pandynes330Bavinckschool,Dordrecht
438Afrikaanse Mongols325De Oude Vaart B,Terneuzen
424Njamala's325De Hoeksteen,Wemeldinge
57Jambo Hattembi320Ds. Vosserschool,Terschelling
612De Afrikaanse Cheeta's319Het Festijn,Rotterdam
62Takatoeka's319De Dam,Lemmer
711De Lieverdjes309Ds. vd Wendeschool,Kampereiland
847Nompumeleo Zuma's305Prinses Margrietschool (sportlaan),Rotterdam
96Fulhni304Merlijn,Nieuw Vennep

Uitslag sportdag

Onderdeel1e plaats2e plaats3e plaats
TrefbalKampereilandBavinckschoolNieuw-Vennep
VoetbalOude Vaart B1Daltonschool De MargrietNieuw-Vennep
HandbalDaltonschool De MargrietNieuw-Vennep
SlagbalLemmerTerneuzen A/BRotterdam Sportlaan
Estafette MeisjesTerneuzen B2Het FestijnSportlaan 1
Estafette JongensTerneuzen B2Daltonschool De MargrietBavinckschool 2
Estafette MentorenKampereilandKampwachten 1De Margriet

Uitslag Kampvuuravond

EindstandPlaats / School
1Bavinckschool
2Wemeldinge
3Terschelling